keskiviikko 27. tammikuuta 2016

VAPAUS VALITA

Vapaus valita. Ehkä yks oman elämän hienoimmista ja arvostetuimmista jutuista. Tuntea itsensä vapaaksi tekemään asioita mitä haluaa tehdä. Ilman syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa. Että on oikeasti mahdollisuus itse päättää mihin aikaansa käyttää. Ei mikään itsestäänselvyys.

No juu, suhteutettuna tietenkin voimassaoleviin realiteetteihin, kuten henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, vireystilaan ja varallisuuteen. Mutta noin niinkuin periaatteessa on upeaa ymmärtää kuinka paljon tämä lahjaksi saatu elämä lepää myös omien valintojen varassa. Tiedostan toki samalla surullisena, että on olemassa tekijöitä, jotka saattavat jumittaa ihmistä ja estää tätä elämästä oman etunsa ja onnensa mukaisesti.



TYYNEYSRUKOUS

Jumala suokoon meille tyyneyttä hyväksyä asiat, 
joille emme voi mitään,
rohkeutta muuttaa asioita, 
joihin voimme vaikuttaa,
ja viisautta erottaa
nämä asiat toisistaan.



Viikonlopun aikana kävimme koko perheen kera onnittelemassa 23-vuotiasta esikoistamme opiskelukaupungissa. Muiden lähtiessä kotimatkalle jäin vielä tunnelmoimaan nuoren aikuisemme eloa ja arkea yhden yökylän verran. Seuraavana iltana siirryin junalla pääkaupungin sykkeeseen ja majailin myös yhden yön toiseksi vanhimman lapsemme luona. Niin kutkuttavaa oli päästä kurkistamaan jo niin itsenäisten lastemme aikuisiin elämiin ja omiin pikku koteihin. On ne vaan niin ihania kaikki.